Cuvânt către tineri

Ce ar putea un bătrân să sfătuiască pe un tânăr de astăzi? Pe unul ce cunoaște tainele computerului de la cinci ani, pe unul ce vorbește engleza de la patru, pe unul ce știe strofe întregi de Eminescu de la trei? Familia este aceea care îi ghidează primii pași în lume, iar școala este aceea care-i arată rând pe rând să despartă pentru a învăța, să focalizeze pentru a înțelege, să facă legături pentru a memora. Poate un sfat bun ar fi acela să facă ceea ce lumea azi nu mai prețuiește și nici o școală nu-l mai învață, și anume să unească, să gândească, să raționeze.

Astăzi, când ideologii se luptă pentru a ne cuceri mințile, iar agenții propagandei corporatiste încearcă să ne înrobească sufletele, capacitatea de a raționa, de a poseda o gândire critică și liberă este una dintre cele mai valoroase bogății pe care le putem avea

Tinerețea este anotimpul entuziasmului și al acumulărilor. Personalitatea tânărului însetează după desăvârșire, curiozitatea este un foc nestins spre cunoaștere, cumințenia și bunăcuviința sunt fundamentul omeniei.

Sfatul meu pentru orice tânăr este de a învăța a gândi, iar a gândi este o artă. Ca orice artă, și aceasta presupune talent, talent pe care l-am primit în dar de la Dumnezeu ca potențiale ființe raționale, și mult efort finalizat cu învățare. Maeștrii care ne pot învăța să gândim sunt bătrânii noștri, părinții noștri, înțelepții din vechime, fie ei filosofi, istorici, teologi sau literați. Să stăm cu ei de vorbă cât mai des, și deși de unii suntem despărțiți de un arc peste timp, să-i ascultăm citindu-i. Putem alege din ideile lor pe cele care simțim că ni se potrivesc. În cuvintele lor putem afla răspunsuri la întrebările noastre, ni se pot naște noi întrebări din răspunsurile lor, din gândurile lor ne putem impropria un set autentic de valori care să fundamenteze caracterul nostru de oameni liberi. Deschizând televizorul ne răsună în urechi cuvintele unor idioți vânduți. Să-i citim și pe înțelepți. Pe depravați îi putem vedea în orice clipă, în filme, în reclame. Să privim și către sfinți. Și poate așa vom învăța să raționăm, să judecăm, să deosebim binele de rău, adevărul de minciună, arta de kitch.

Eu cred că cea mai eficientă metodă de a educa pe cineva este aceea de a-l pune în contact cu valoarea, cu frumusețea autentică. Din clipa în care a întâlnit-o, singur și în modul cel mai natural va ști să o aleagă dintr-o inflație agresivă de urâțenie.

Mai dobândim ceva extrem de prețios când lepădăm lenea aceasta a minții numită ignoranță și învățăm a gândi: sentimentul că putem schimba ceva în lumea aceasta, că putem contribui prin aportul nostru la mai binele tuturor, și putem ști că bogăția aceasta nu ne poate fi luată de nimeni, chiar dacă suntem opriți să vorbim ori ni se încătușează mâinile. Puterea aceasta nu a putut-o înfrânge nici cea mai neagră dintre închisorile comuniste și cred că nu o va putea suprima nici porțile iadului

Protos. David Pop